In België gaat te veel voedsel verloren
Enkele cijfers
Van boer tot consument, in elke schakel in de voedselketen gaat er iets verloren. Elk jaar wordt er in ons land in totaal bijna 3,6 miljoen ton voedsel verspild! (Bron: FAO) De consument is verantwoordelijk voor 42% van de voedselverspilling, omdat hij meer eten koopt dan hij echt nodig heeft. De productiebedrijven zijn op hun beurt zijn goed voor 39% van de wereldwijde verspilling. Ten slotte doen ook de restaurants en distributeurs hun duit in het zakje: zij laten respectievelijk 14% en 5% verloren gaan. (Bron: FAO) Tegelijkertijd neemt de vraag naar voedselhulp voortdurend toe; vandaag zijn meer dan 240.000 mensen rechtstreeks afhankelijk van voedselhulp om de eindjes aan elkaar te knopen.
Een belangrijke hefboom
Net als alle handelaars zijn de voedingsbedrijven verplicht zowel een dwingend wetgevend kader als de normen inzake hygiëne en voedselveiligheid van het FAVV na te leven. Zo moeten zij er bijvoorbeeld voor zorgen dat de koudeketen van verse producten niet wordt onderbroken en gelden er voor heel wat producten, zoals vis, schaaldieren of verse banketbakkersproducten, zeer strenge voedselveiligheidsregels. Door in hun winkels een actief antiverspillingsbeleid te voeren hebben voedingsbedrijven echter een belangrijke troef in handen om invloed uit te oefenen op het gedrag van hun klanten. Zij beschikken ook over een goed uitgebouwde logistiek en een grote voorraad, waardoor het voor voedingsbedrijven gemakkelijker is voedsel weg te schenken dan voor particulieren. De Schenkingsbeurs is een doeltreffende beheerstool waarmee voedingsbedrijven hun schenkingen op transparante en veilige wijze aan voedselhulp- en sociale organisaties kunnen bezorgen.